Η Κέα με σχήμα σταγόνας, στέκεται αγέρωχη μπροστά στο μεγάλο θαλάσσιο ρεύμα του Κάβο - Ντόρο και θεωρείται η φυσική γέφυρα επικοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας με τις Κυκλάδες, οριοθετώντας παράλληλα το Αρχιπέλαγος από το Νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Με περίμετρο περίπου 85 χιλιόμετρα και συνολική επιφάνεια 131 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Κέα είναι από τα μεγαλύτερα Κυκλαδονήσια και το δυτικότερο των Κυκλάδων καθώς και το πιο κοντινό στην Αττική. Το λιμάνι της, απέχει μόλις 40 μίλια από τον Πειραιά και 16 μίλια από το Λαύριο. Το νησί είναι ορεινό με μέσο υψόμετρο (285μ) και με ψηλότερη κορυφή τον προφήτη Ηλία (568μ) και ανάμεσα στις βουνοσειρές σχηματίζονται στενές κοιλάδες. Οι ακτές σχηματίζουν μικρούς όρμους και ακρωτήρια σπήλαια θαλάσσια, κατά το ήμισυ ή εξολοκλήρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, Ο μεγάλος κόλπος του Αγίου Νικολάου, ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου, βρίσκεται στα βορειοδυτικά ενώ λίγο πιο ανατολικά βρίσκεται ο κόλπος του Οτζιά που είναι ανοιχτός στο βοριά. Στα νοτιοδυτικά όπου τα βουνά καταλήγουν ομαλότερα στη θάλασσα, διαγράφεται ο κόλπος Κούνδουρος. Οι όρμοι Πόλες και Σπαθί στα Ανατολικά και Ποίσσες στα δυτικά είναι μικρότεροι.
Αξιοθέατα
Στην Χώρα (Ιουλίδα), πρωτεύουσα της Κέας (Τζιας)
- Η Αρχαία Ιουλίς: χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
- Ο Λέων της Ιουλίδας: ένα άγαλμα σμιλευμένο στο βράχο, χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
- Το Μεσαιωνικό Κάστρο: κτίστηκε από τον Ντομίνικο Μικέλι το 13 ο αιώνα μ. Χ.
- Το Δημαρχείο: σχεδιάστηκε από τον Ερνστ Τσίλλερ
- Η Εκκλησία του Ευαγγελισμού: η μητρόπολη του νησιού
- Η Μονή της Αγίας Αννας: με την εκκλησία του 13 ου αιώνα και τα ερείπια των κελιών και άλλων κτισμάτων
- Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας: τετράγωνο, πενταόροφο κτίσμα. Κτίστηκε κατά την Υστεροκλασσική / Ελληνιστική Περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.)
- Το Αρχαιολογικό Μουσείο: περιλαμβάνει εκθέματα από την Υστερη Νεολιθική Περίοδο, την Εποχή του Χαλκού, την Αρχαϊκή Εποχή και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.
Στην Κορισσία
- Η Αρχαία Κορισσός: χρονολογείται κατά την Αρχαϊκή Εποχή
- Το Παλιό Εργοστάσιο Εμαγιέ: μοναδικό στην Ελλάδα
Στο Βουρκάρι
- Ο Προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης: χρονολογείται κατά την Υστερη Νεολιθική Περίοδο
- Ο Φάρος: στο Ακρωτήρι του Αγίου Νικολάου
- Το Στενό του Λάμπρου Κατσώνη: απ' όπου διέφυγε ο εθνικός μας ήρωας, αφού αποκλείστηκε από τους Τούρκους
Αλλα ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού είναι: ο θαυμάσιος αρχαιολογικός χώρος στην Καρθαία, η Μονή της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, το Οχυρό της Ποιήεσσας στις Πήσσες και η θέα από τον Προφήτη Ηλία.
Παραλίες
Στη Κέα (Τζια) οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από πολλές όμορφες παραλίες. Ορισμένες βρίσκονται σε μικρούς κολπίσκους και άλλες είναι μεγάλες αμμουδιές. Οι περισσότερες διαθέτουν εστιατόρια, ταβέρνες και καφετέριες, είτε πάνω στην παραλία, είτε σε κοντινή απόσταση. Για τους επισκέπτες που αναζητούν την περιπέτεια, υπάρχουν αρκετές παραλίες που διαθέτουν εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ.
Η δημοφιλέστερη παραλία είναι το Γιαλισκάρι, η οποία έχει χρυσή άμμο, τιρκουάζ νερά και αρμυρίκια. Λίγα χιλιόμετρα νότια του Γιαλισκάρι είναι η παραλία της Κορισσίας, με ψιλή άμμο και ήρεμα νερά.
Στη μέση της δυτικής πλευράς του νησιού βρίσκεται ο ορμίσκος Ξύλα, ο οποίος διαθέτει απαλή άμμο και καθαρά νερά, καθώς και οι εκτεταμένες παραλίες των Πησσών και του Κουνδούρου, τις οποίες συνθέτουν σειρές από μικρούς ορμίσκους με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.
Στη δυτική πλευρά της Κέας (Τζιας) υπάρχουν ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες του νησιού, όπως είναι του Ορκού, της Συκαμιάς, της Ψιλής Αμμου, του Καλυδονιχίου και του Σπαθιού. Βρίσκονται η μια δίπλα στη άλλη και φημίζονται προς την υπέροχη αμμουδιά τους.
Στη βόρεια Κέα (Τζια) είναι η παραλία του Οτζιά, η μακρύτερη παραλία του νησιού. Είναι ένας κολπίσκος, προστατευμένος από τον αέρα, με αρμυρίκια που προσφέρουν τη σκιά τους στους επισκέπτες.
Κοντινά Νησάκια
Από τη Κέα (Τζια), σας προτείνουμε να κάνετε ημερήσια εκδρομή στο ιστορικό νησί της Μακρονήσου, το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέας (Τζιας). Πιστεύεται ότι στη Μακρόνησο αποβιβάστηκε η Ωραία Ελένη είτε στο δρόμο για την Τροία, είτε στο γυρισμό της από την Τροία.
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ
Η Κέα (Τζια) προσφέρει μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών εδεσμάτων, τα οποία μπορείτε να γευθείτε στις ταβέρνες και εστιατόρια του νησιού. Γι΄αυτους που τους αρέσουν τα θαλασσινά, υπάρχει μυδοπίλαφο, αστακομακαρονάδα και αχινοσαλάτα.
Εάν προτιμάτε το κρέας, τότε σας προτείνουμε τα πιάτα "πασπαλάς" (χοιρινό με αυγά και ντομάτα) και "λόζα" (παστό χοιρινό).Αλλα νόστιμα ορεκτικά είναι η μανιταρόπιτα, οι ντοματοκεφτέδες και οι κολοκυθοκεφτέδες. Τέλος, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το φημισμένο "μαύρο" κρασί της Κέας (Τζιας).
Νυχτερινή Ζωή και Τοπικές Εκδηλώσεις
Παρόλο που την Κέα την επιλέγουν πολλοί που αναζητούν ήσυχες διακοπές, το νησί διαθέτει επίσης ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ στη Χώρα (Ιουλίδα) πρωτεύουσα του νησιού, καθώς και στο λιμάνι Κορισσία και τον οικισμό Βουρκάρι.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στη Χώρα διεξάγονται παραδοσιακές εκδηλώσεις και πανηγύρια. Σας προτείνουμε να παρευρεθείτε στα πανηγύρια της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου και της Παναγιάς της Καστριανής το Δεκαπενταύγουστο. Τον Αύγουστο λαμβάνουν χώρα τα "Σιμωνίδεια", τα οποία είναι ένα φεστιβάλ με χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και αθλητικές εκδηλώσεις. Σε άλλα χωριά, λαμβάνουν χώρα τα πανηγύρια την ημέρα των ονομαστικών εορτών της εκκλησίας του κάθε χωριού.
Πως Θα πάτε στην Κέα (Τζια)
Μπορείτε να έρθετε στην Κέα (Τζια) με πλοίο από το Λιμάνι του Λαυρίου. Λιμάνι Λαυρίου: Τηλ. 22920 25249 Λιμάνι Κέα (Τζια): Τηλ. 22880 21344 Η Κέα (Τζια) επίσης συνδέεται με την Κύθνο και τη Σύρο.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου