Οι πασχαλινές διακοπές είναι πλέον πολύ κοντά...
Πολλοί σχεδιάζουν τις πασχαλινές τους αποδράσεις σε ελληνικά νησιά και χωριουδάκια. Οι Έλληνες, εξάλλου, προτιμούν να ταξιδέψουν εντός της χώρας, ώστε να απολαύσουν ένα παραδοσιακό Πάσχα.
Μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χριστιανισμού, το Πάσχα γιορτάζεται σε κάθε περιοχή της Ελλάδας με ξεχωριστή λαμπρότητα. Πέρα όμως από τη μεταφορά του Επιταφίου, την Ανάσταση, το βάψιμο των αυγών, το ψήσιμο του οβελία, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά έθιμα ανά περιοχή.
Επιλέξαμε τρία νησιά όπου το Πάσχα εορτάζεται με ένα ιδιαίτερο τροπο καθώς έχουν τα δικά τους ξεχωριστά και παράξενα έθιμα.
Κέρκυρα
Το νησί των Επτανήσων είναι ένας από τους δημοφιλέστερους πασχαλινούς προορισμούς. Το Πάσχα στην Κέρκυρα έγινε γνωστό κυρίως για δύο λόγους: την περιφορά των Επιταφίων και το σπάσιμο των «μπότηδων». Η περιφορά των Επιταφίων γίνεται τη Μ.Παρασκευή και ακολουθούν παρελάσεις και φιλαρμονικές ορχήστρες. Το σπάσιμο των «μπότηδων» γίνεται κατά την πρώτη Ανάσταση, στις 11 το πρωί του Μ.Σαββατου, στα καντούνια της πόλης, όπου πλήθος κανατιών εκτοξεύονται από τα μπαλκόνια για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Οι θεατές παίρνουν πάντα ένα κομμάτι από την σπασμένη στάμνα για γούρι.
Χίος
Το νησί του Ανατολικού Αιγαίου κατά την Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μ.Σαββάτου επιδίδεται σε ρουκετοπόλεμο. Συγκεκριμένα στο Βροντάδο της Χίου γίνεται ένας πραγματικός πόλεμος ανάμεσα σε δύο εκκλησίες που προσπαθούν με βεγγαλικά να φτάσουν η μία την άλλη. Αν πάλι προτιμάτε να περάσετε πιο ήρεμες πασχαλινές διακοπές επισκεφτείτε τα Μεστά της Χίου και απολαύστε πασχαλινές διακοπές οικοτουρισμού. Δείτε σχετικά Οικοτουρισμός στη Χίο.
Κάλυμνος
Το νησί των Δωδεκανήσων έχει ένα πλήθος εθίμων. Το Σάββατο του Λαζάρου ζυμώνουν "Λαζάρους", πλάθουν δηλαδή ομοιώματα, ενώ, το Μ.Σάββατο έχουν ένα έθιμο που συναντάται σε διάφορες περιοχές της χώρας, το κάψιμο του Ιούδα. Από τη Μ.Πέμπτη έχουν φτιάξει ένα ομοίωμα του Ιούδα από άχυρα και το Μ.Σάββατο μαζεύονται στις πλατείες των χωριών και του βάζουν φωτιά. Ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα, οι Καλυμνιώτες δεν συνηθίζουν να σουβλίζουν αλλά παραγεμίζουν το αρνάκι με ρύζι και συκωτάκια και το ψήνουν μέσα σε παραδοσιακούς φούρνους στα ειδικά πήλινα κιούπια, τα «μουούρια».
Σε κάθε περίπτωση με δεδομένη την σημερινή οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας οι περισσόετεροι θα επιλέξουμε να παραμείνουμε στην περιοχή μόνιμης διαμονής μας ώστε να περιορίσουμε τα έξοδά μας . Παρόλα αυτά μπορούμε πάντα να ταξιδεύουμε νοητά....
Καλό Πάσχα !!!
Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου